PeNTingKah CiNta daLaM KeHidUpaN ???!

Cinta adalah naluri kasih sayang, perasaan mulia dimiliki manusia dan ruh yang wujud ini sangat berperanan dalam kehidupan sebagai pengubat hati dan sebuah alat utama keamanan. Jika hukum grativiti alam ini dapat menahan bumi, planet serta galaksi agar tidak saling bertembung sehingga berguguran atau hancur dan lenyap, maka hukum cintalah yang dapat memelihara hubungan manusia dari permusuhan, kerosakan dan peperangan.

Cinta merupakan faktor utama dalam membentuk serta memelihara hubungan kekeluargaan, keperibadian anak, jalinan sosial, serta persahabatan. Bahkan cinta dapat membentuk ikatan yang kukuh dan mendalam antara manusia dengan Allah SWT serta antara umat Islam dengan Rasulallah SAW. Sehingga mereka ikhlas dalam beribadah, berpegang kepada syariatNya serta menjadikan RasulNya sebagai qudwah utama dalam segala perilaku.

Cinta di dalam kehidupan manusia muncul dalam berbagai bentuk, ada cinta kepada diri sendiri, cinta kepada orang lain, kepada isteri dan anak-anak, cinta kepada harta, cinta kepada ALLAH SWT dan Rasulallah SAW, cinta kepada alam dan semua makhluk ALLAH SWT yang terdapat di dalamnya. Bahkan cinta seorang mukmin yang sempurna imannya adalah cinta yang luas, mendalam dan jitu. Di dalam Al-Quran terdapat beermacam-macam kisah yang telah disebutkan seperti cinta yang dapat melenyapkan dan mencegah kebencian kerana cinta adalah menghilangkan kebencian.

Inilah nilai cinta yang dikenal orang sejak dahulu hingga kini, mereka mengatakan: Andai cinta telah berkuasa maka tidak ada gunanya keadilan dan undang-undang.

Seorang pembesar sufi Jalaluddin Ar-Rumi berucap: Sesungguhnya cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu menjadi emas, keruh menjadi jernih, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi teman, kepedihan menjadi kenikmatan, tekanan menjadi rahmat. Ia juga dapat melembutkan besi, meleburkan batu, membangkitkan kematian dan menghembuskan kehidupan.

Persoalannya: adakah masyarakat sekarang mempunyai cinta sepertimana yang dianjurkan oleh syarak???

Atau cinta yang mengikut hawa nafsu???

Sahabat!! Marilah kita menggunakan perasaan cinta dalam diri kita diatas jalan yang diredhaiNya..

No Response to "PeNTingKah CiNta daLaM KeHidUpaN ???!"

 
powered by Blogger